Zupa meksykańska

Zimą, chcemy się rozgrzać. A co jest najlepszym sposobem na rozgrzanie? Grzaniec! Pierwsze co mi przyszło do głowy, ale co jeśli dzieciom jest zimno? Przecież nie podamy im grzańca, tak więc dobrym pomysłem na rozgrzanie całej rodzinki jest pikantna zupka! Taka właśnie jest zupa meksykańska! A poniżej jak ją wykonać:

Składniki:

  • 100g zmielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
  • 2 łyżki fasoli białej konserwowej
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 średni pomidor (ewentualnie koncentrat pomidorowy )
  • 1/4 szt średniej papryki: czerwonej i zielonej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, papryka słodka, bazylia, oregano.

Wykonanie: 

Zawartość puszek wraz z zalewą wlać do garnka, następnie do garnka wlać wodę, aby całość stała się rzadka. Przyprawić solą i pieprzem- gotować na małym ogniu. W międzyczasie podsmażyć mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką chilli, słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę , a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość podsmażać do momentu, gdy cebula wraz z papryką i pomidorem będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka i wcisnąć jednocześnie czosnek. Doprawić solą, pieprzem, chilli, papryką słodką, bazylia. Dolać wody, tak aby całość była zupą jaką Pani preferuje i zagotować.

IMG-20160114-WA0002

 

Reklamy

3 thoughts on “Zupa meksykańska

    • smaczniezdrowodomowo

      Przepisy czerpie albo z z kuchni którą serwowała mama w domu albo staram się odtworzyć dania które gdzieś jadłam 😉 Każde z nich modyfikuje pod swoje kubki smakowe lub dodaje coś od siebie. Ciesze się, że są też inspiracją dla Ciebie;)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s