Baranek

Tradycyjnie w moim domu pojawia się słodka dekoracja w postaci barana albo królika dekorowanego czekoladą. Towarzyszy on nam całe święta i zostaje zjedzony zaraz po nich, jak wszystkie inne słodkości się skończą.

Składniki:

  • 40 g masła lub margaryny
  • 40 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka rumu lub olejku rumowego
  • szczypta soli, cukier puder
  • mielone orzechy do wykonania

Wykonanie:

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem dodając jajko, sól, cukier waniliowy. Ucierając na gładka masę dodawać mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczana. Tak przygotowane ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temp. 180 stop. przez 30-40 min ustawiając formę spiętą sprężynkami w pozycji pionowej. tak by nie wyciekało ciasto .

Baran po upieczeniu: 12895271_1069952379735037_206743900_n

 

Smacznego:)

PS. pozostało mi troszeczkę ciasta z którego powstały królikowe muffiny 🙂

12884603_1069966433066965_1053994429_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s