Babka piaskowa – ze słodzikiem bądź cukrem

bavja piaskowa

 Dziś przedstawiam wersje słodkości. Niby to samo ale jednak nie to samo. Mamy do wyboru ciasto z tradycyjnym cukrem oraz z słodzikiem, czyli czymś o mniejszej ilości kalorii. Który lepszy? Przekonaj się sam.

Składniki:

  • mąka pszenna- 150 g
  • mąka ziemniaczana- 100g
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jaja- 3 szt
  • margaryna- 80g
  • mleko- 50ml
  • aromat cytrynowy- 2ml

Do wyboru

cukier- 120g

lub

Słodzik: Acesulfam K 0,3g i Sorbitol 120g

WYKONANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem (słodzikiem) na jednolitą masę. Dodać żółtka. W osobnej miseczce mieszamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dodajemy do margaryny przesiewając przez sito. Ucieramy dodając małymi porcjami mleko. Na koniec ubijemy białko i dodajemy do ciasta.

Piec 40-50 min. w 180 stop. C

 

~MadziUlka

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s