Domowy chleb

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak szybko i smacznie przygotować domowy chleb, wiem najlepszy chleb powinien być na zakwasie, ale czas trwania jest długi i uzależniony od zakwasu, który może być przechowywany max 10 dni. Jednak nie wszyscy moi domownicy mogą jeść taki chleb. Trochę czasu minęło, ale w końcu znalazłam przepis, który zadowala wszystkich domowników! A oto on :

składniki:

  • 0,5 szkl mąki żytniej
  • 0,5 szkl maki razowej
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżek np. pestek słonecznika, dyni, orzechów itd
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Siemie lniane zalej ciepłą, przegotowaną waodą , tak by zakryła całość
  • Do miski wsyp mąkę do niej dodaj żółtka, pestki, sól oraz siemie lniane wraz z wodą i wymieszaj
  • W drugiej misce ubij mikserem białka na sztywno, na koniec dodaj do nich proszek do pieczenia.
  • Białka dodajemy delikatnie do reszty składników i mieszamy
  • Przelewamy do formy 25x 18 cm
  • Wierz można posypać pestkami
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop.
  • Pieczemy w piekarniku ok 35 min ( program termoobieg / góra dół )
  • Smacznego ! 🙂
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s